Interview Inca Orchids

Familiebedrijf met exclusieve orchideeën

Kunnen jullie wat vertellen over de historie van het bedrijf? Inca Orchids is een echt familiebedrijf en al generaties actief in de (glas)tuinbouw. Mijn opa en oma zijn na de oorlog vanuit Wateringen neergestreken in Nootdorp en daar begonnen met de teelt onder platglas. Vandaaruit hebben zij hun bedrijf opgebouwd tot een verwarmde kas met onder andere tomaten. Het telen is mijn vader dus met de paplepel ingegeven. Nadat mijn vader Hans een paar jaar stage had gelopen in Zuid-Afrika heeft hij het bedrijf samen met mijn moeder voortgezet in Nootdorp.Na heel wat omzwervingen zijn we uiteindelijk in de potorchideeën terecht gekomen. Ik ben toen in het bedrijf gegaan: ik had mijn HAS diploma behaald en een paar jaar gewerkt als bedrijfsleider in een groot paprika bedrijf. Op het bedrijf telen we exclusieve orchideeën in de potmaten 9 en 12 cm. Variërend van Zygopetalum, Brassia, Cambria, Epidendrum tot Miltoniopsis. We zijn klein begonnen en door vallen en opstaan zijn we gekomen waar we nu zijn. Er is nog veel te ontdekken en optimaliseren in de teelt van exclusieve orchideeën. Wij maken grote stappen in de optimalisatie van het teeltstramien. In 2007 zijn wij gestart met de teelt van 12 cm op een kleine hectare en we zijn inmiddels gegroeid naar 2,4 hectare. In 2012 is er een nieuwe kas gebouwd en hebben wij ons bedrijf toekomstbestendig gemaakt. Er is sindsdien waterrecirculatie, goed isolerende en lichtwerende doeken en de automatisering is daar waar mogelijk doorgevoerd. Medio 2017 zijn we gestart met het splitsen van de opkweek van de afkweek met als resultaat dat we nu een kwekerij huren aan de overzijde van de weg. Hier vindt de teelt van de jonge en 9 cm planten plaats. Duurzaamheid is voor ons belangrijk. We zetten actief in op biologische bestrijding. Daarnaast hebben we onder meer zonnepanelen en teelt in gerecyclede potten.

Waarom hebben jullie gekozen voor exclusieve orchideeën?
Exclusieve orchideeën is een mooie productgroep, waarin nog veel te doen was en is op het gebied van teelt en afzet. De teelt leende zich niet voor grootschaligheid en die grootschaligheid is ook niet wat wij zochten. Dat past niet bij onze karakters: we treden nu éénmaal graag buiten de gebaande paden. Er valt letterlijk en figuurlijk nog winst te behalen.

Inca Orchids is een echt familiebedrijf. Hoe hebben jullie de taken onderling verdeeld?
Hans is verantwoordelijk voor het opkweekbedrijf en de financiën. Ik houd mij bezig met de afkweek en verkoop, en ben eindverantwoordelijk voor het hele bedrijf. Ik zet ook de lijnen uit binnen het bedrijf. Naast een mooie groep hardwerkende collega’s zijn de verschillende organisatorische taken onderverdeeld binnen een betrokken team. Die betrokkenheid staat bij ons hoog in het vaandel.

Wie zijn jullie klanten?
De klanten zijn heel divers, van de betere detaillist tot de grotere retailers. Onze ‘winkel’ (de voorraad uitleverbare planten) is zo ingericht dat we goed in staat zijn om op trayniveau uit te leveren, maar ook om grotere aantallen in één keer te verwerken. We richten ons in elk segment op de bovenkant van de markt. Hierbij bieden wij een hoog serviceniveau, denken mee op het gebied van verwerking en logistiek en hebben een hoge kwaliteitsstandaard op productniveau.

Wat doen jullie om de klant optimaal te bedienen?
Wij maken een goed en duidelijk aanbod, zijn verrassend met nieuwe rassen en/of lijnen en ontzorgen door onze producten zo volledig mogelijk met de juiste verpakking en sticker af te leveren.

Ons onderscheidende vermogen zit in onze vernieuwende producten, ons hoge serviceniveau en de dialoog en daardoor verdieping met onze klanten.

Naast potmaat 12cm produceren jullie ook een aantal rassen in potmaat 9cm. Hoe zal dat zich in de toekomst verder ontwikkelen volgens jullie?
Het aandeel 9 cm planten in onze productie breidt uit, we hebben hier geleidelijk een afzetmarkt bij gevonden. Wij verwachten dat de 12cm echt de hoofdmarkt blijft met de meeste ruimte voor kwalitatief zwaardere meertak planten.

Waar liggen de kansen voor exclusieve orchideeën richting de toekomst? Wij zien veel kansen richting de toekomst. Binnen de productgroep zijn er rassen die extra’s brengen zoals geur, een speciale vorm of kleur. Daarnaast wordt de houdbaarheid ook steeds beter en zien we een trend naar compactere rassen met meerdere takken. De nieuwe rassen laten zich ook beter in bloei sturen en bloeien gelijkmatiger.

Wat zijn de grootste uitdagingen op zowel de korte als de lange termijn?
De stijgende energie kosten hebben een grote invloed. Ook het stijgende arbeidsloon zorgt voor een aanzienlijke kostenverhoging. Onze producten zijn zeer arbeidsintensief en dat zal ook niet veranderen. Verder wordt het pakket van gewasbeschermingsmiddelen steeds smaller.

Hoe zien jullie de toekomst van het bedrijf?

Positief! We blijven scherp en letten op veranderingen in de markt en veranderende regelgeving vanuit de overheid. Wij gaan door met het stabiel uitbouwen van onze merken en met het verbeteren van de kwaliteiten van onze producten. Ook richten wij onze pijlen op een verdere verduurzaming van onze productie.


Wat verwachten jullie van Anthura nu en in de toekomst?
Vernieuwing van de uniform te telen exclusieve orchideeën. Wij gaan er vanuit dat Anthura actief zoekt naar eigenschappen die aansluiten op de wensen van de kwekers, maar altijd met behoud van de productkwaliteit. Resistente soorten, planten met een kortere teeltduur, een hoog percentage meertak, goede houdbaarheid en dan nog ras specifiek iets extra’s

Hoe ervaren jullie de samenwerking met Anthura? Onze ervaring is dat we vooral ‘samen lerend’ zijn. Ook voor Anthura is dit een nieuwe markt en samen zijn wij bezig deze te ontdekken. Hierbij wisselen wij teelttechnische kennis uit en zorgt Anthura ervoor dat ons Cambria assortiment steeds uitgebreid kan worden. Het is ook fijn dat zij verantwoording nemen als er een keer iets niet aan de eisen voldoet. Anthura is een professioneel bedrijf, dat constant stappen zet op zowel het gebied van teelt als marketing. Zij zoeken voortdurend naar structurele verbetering en daar herkennen wij onszelf ook in. Wij zijn erg tevreden over onze samenwerking.