Unoform

Het plantmateriaal van de productgroepen pot- en snijanthurium gaat in 2020 veranderen. Het betreft zowel de plug als het eindproduct. Met de introductie van dit nieuwe uitgangsmateriaal bieden wij u een nog kwalitatief beter producttype aan. Ook neemt het aantal producttypes toe, waardoor u meer keuze heeft.


Het nieuwe producttype is een plug die als enkele plug wordt opgekweekt. Door een verbeterde sortering worden enkele pluggen van dezelfde sortering bij elkaar gezet en uiteindelijk uitgeleverd. De grootste verandering is dat u op de kwekerij twee enkele pluggen bij elkaar moeten planten voor een uniformer eindresultaat.

Wat is unoform?

Unoform is de nieuwe standaard voor anthurium pluggen. Per oktober 2019 start de productie. Na twee jaar ontwikkeling is de implementatie van een vernieuwende en gelijkmatigere plug een feit. Unoform staat voor eenheid in verscheidenheid. Met Unoform is het mogelijk om het meest uniforme uitgangmateriaal tegen een marktconforme prijs te leveren.

Op onze productielocatie worden de eerste machines voor sorteren en uitzetten geïnstalleerd. De grootste verandering in het proces is dat het uitgangsmateriaal als enkele plug in een 180-gaats tray bewordeld worden. Na het sorteren worden deze gesorteerd en teruggezet met 90 pluggen in een nieuwe 180-gaats tray.

De pluggen worden door een nieuwe, geavanceerde camera beoordeeld en op basis van een verbeterde analyse in gelijke sorteringen teruggezet. Het resultaat is een tray met uniforme pluggen.

De voordelen op een rij

 • Twee uniforme enkele pluggen samen poten resulteert in een beduidend gelijkmatigere teelt met een hoger percentage (klare) planten van goede kwaliteit.


 • Een ander voordeel is dat de totale teeltduur korter wordt, doordat de bloeiende vakken in de kas sneller leeg geraapt kunnen worden. Vooral bij van nature minder uniforme rassen zal het verschil goed merkbaar zijn.


 • Telers die voorheen een PP2 bestelden, ontvangen in de nieuwe situatie twee keer een PP1L, die zij zelf in een grotere pot planten. Het volume per zending blijft nagenoeg hetzelfde. Er zijn meer types beschikbaar die precies aansluiten bij de door u geteelde potmaat.

Nieuw producttype

Er wordt een andere producttype toegevoegd: 6PP2 in een 28-gaats tray. In totaal zijn er voor potanthuriums vijf standaard producttypen.


Unoform artikeltabel potcultuur

Type 6SP1 nieuw voor snijanthurium

Voor uitgangsmateriaal van snijanthuriums is er een nieuw producttype in een 28-gaats tray. Dit is een 6 cm plug type (6SP1). Telers kunnen deze planten uitzetten in de tray en opkweken tot een lengte van 20-25 cm. Het oude type OP1, komt te vervallen. Telers die willen doorkweken tot een plantgrootte van bijvoorbeeld 30-40 cm, kunnen het beste pluggen afnemen en deze vervolgens zelf oppotten in een 9 cm pot. De 6 cm plug is niet geschikt om door te kweken tot een grotere plant.


Unoform artikeltabel snijcultuur

Paperplug

Na langdurig onderzoek is gekozen voor een paperplug. Het grootste voordeel van de paperplug is dat door de structuur er onder andere een betere vochtopname van de plug is na transport. Ook is de ontwikkeling van de wortels in deze paperplug beter. De pluggen groeien vervolgens uniformer.

Aantallen per exportzending

 • PP1L / SP1 los in een i10 met 1260 pluggen per doos
 • PP1L / SP1 in 180 gaats tray in een i10 met 720 pluggen per doos
 • 6PP2 los in een i10 is 150 pluggen per doos
 • 7PP2 los in een i10 met 90 pluggen per doos
 • 6SP1 los in een i10 met 140 pluggen per doos

Planning

In september 2019 (fase1) zijn de eerste machines geïnstalleerd en in oktober in gebruik genomen. Vanaf heden zullen wij een deel van het assortiment als Unoform steken, sorteren, terugzetten en verplanten. Vanaf december 2019 zullen de eerste commerciële partijen van het nieuwe artikeltype uitgeleverd worden, waarna in het voorjaar van 2020 de capaciteit van de machines wordt vergroot en het volledige assortiment van pot- en snijanthuriums in de nieuwe artikeltypen geproduceerd en geleverd zullen worden.

Met Unoform biedt Anthura kort samengevat voor u:

 • Meer variatie in producttypes, die beter aansluiten bij de door u geteelde potmaat;
 • Scherpe prijsstelling van uniform uitgangsmateriaal;
 • Een betere start van de teelt door de paperplug;
 • Winst in totale teeltsnelheid door betere uniformiteit van het eindproduct.


Eenheid (uniformiteit) in voldoende verschijningsvormen is waar Unoform voor staat.

Iedere anthurium klant krijgt hier de komende maanden mee te maken. Orders worden aangepast aan de nieuwe situatie en de leveringen van Unoform zullen worden ingepland.