Uitbreiding in de kleurgroep paars bij phalaenopsis

Klanten die onze showkas met regelmaat bezoeken is het al opgevallen: er komt veel vernieuwing in de kleur paars bij Phalaenopsis! Onlangs zijn aan drie veelbelovende paarse variëteiten commerciële namen uitgedeeld. Samen met de bestaande rassen Anthura Stellenbosch en Anthura Pretoria is hiermee een stevige basis gelegd in de kleurgroep paars. Dit was wenselijk, aangezien de huidige markt steeds meer vraagt om hardere en donkere kleuren. Om als teler de juiste keuze te maken welk paars(e) ras(sen) het beste aansluit bij uw teelt en afzetmarkt, volgt hieronder een korte uiteenzetting van de vijf paarse toppers.

Durban

Deze nieuwkomer is iets korter en groeikrachtiger dan Pretoria. Door de kortere lengte is Anthura Durban het meest geschikt voor sorteermaat 55-60 cm. Door haar groeikracht is de plant robuuster en betrouwbaarder in de teelt. Dit vertaalt zich dan in het feit dat de plant makkelijker takken geeft, naast twee zeker ook drie takken!

Oudtshoorn

Deze schoonheid is royaal met haar takken en bloemen. De bladstand is iets compacter en opgaander dan Pretoria. Anthura Oudtshoorn is gewaagd aan Pretoria, ze hebben beide de kenmerkende dieppaarse bloemkleur, met daarbij hun eigen specifieke kenmerken. De planthoogte en bloemmaat van Oudtshoorn zijn 65 cm en 8,5 cm.

Bloemfontein

Deze phalaenopsis onderscheidt zich van de andere paarse rassen door haar zeer lange ranken met intens paarse bloemen. De planthoogte is 65 cm met een bloemmaat van 7,5 cm. Anthura Bloemfontein leent zich daardoor zeer goed voor het maken van bogen en cascades. Het zit al in haar naam verschuilen: een fontein van bloemen!

Stellenbosch

Anthura Stellenbosch is een orchidee met grote, dieppaars gekleurde bloemen, die keurig gerangschikt zijn op de kam. Het is een variëteit met de wow-factor, ze trekt met haar schoonheid alle aandacht naar zich toe en is door de consument niet onopgemerkt gebleven. De plant heeft een planthoogte van 70 cm en een bloemmaat van ruim 8,5 cm en is hierdoor zeer geschikt voor het hogere, luxere segment.

Pretoria

Het ras Anthura Pretoria staat voor pure schoonheid, ze heeft fluwelen, dieppaarse bloemen met een witte rand. Meerdere malen als winnaar uit de bus gekomen bij consumentenpanels! De plant heeft een planthoogte van 65 cm en een bloemmaat van 8 cm. Zij heeft wel voldoende opkweekduur nodig voor een hoog percentage 2-tak.