Manta Maóri

Met het woord Manta is er een één op één link met de grote vlakke lip van de bloem: het silhouet van de lip lijkt sprekend op de grote manta roggen die zwemmen in de oceaan!

De genetische variatie binnen het geslacht phalaenopsis is enorm. De variatie is ongeveer een decennium geleden door Taiwanese veredelaars verder uitgebreid door de introductie van een grote vlakke lip op de bloem, ook wel ‘big lips’ genoemd door kwekers en veredelaars. De eerste generatie hiervan kenmerkte zich vooral door grof blad, veel taklengte en een hoog percentage 1-tak.


Onze veredelaars zijn hiermee aan de slag gegaan en inmiddels rolt de tweede generatie uit onze veredeling en jonge plantenproductie. Afgelopen november introduceerden wij deze groep van phalaenopsis planten op de Royal FloraHolland Trade Fair: Manta Maóri.


In eerste instantie betreft het vooral de kleuren wit en roze, maar andere kleuren en patronen zullen snel volgen. Manta Maóri’s doen voor wat betreft groeikracht, bladstand, taklengte en percentage 2-tak niet onder voor het normale sortiment.


Met het woord Manta is er een één op één link met de grote vlakke lip van de bloem: het silhouet van de lip lijkt sprekend op de grote manta roggen die zwemmen in de oceaan! Ook belichamen de Manta’s het gevoel van tropisch, vriendelijk en kwetsbaar, wat perfect aansluit bij deze variant van phalaenopsis.


De toevoeging Maóri geeft de uitwerking van het concept weer: handwerk en het gebruik van repeterende vlakken is weer helemaal in. Dat is precies wat de volksstam Maóri in Nieuw-Zeeland tot kunst hebben verheven!


Nu de eerste aantallen Manta Maóri’s van Anthura in de praktijk staan te groeien, rijst de vraag hoe wij dit op een onderscheidende manier in de markt kunnen zetten. Ziet de consument het verschil? De komende tijd zullen wij met een aantal klanten, kijken hoe dit concept verder uitgerold zal worden naar en in de markt. Met als uiteindelijke doel om hun onderscheidende karakter herkenbaar te maken voor de consument. Wij zien de Manta’s al ‘zwemmen’ in de grote phalaenopsis oceaan, u ook?