Herintroductie Cypripedium calceolus een jaar na dato


Een jaar na de herplanting van de Cypripedium calceolus in de Zwitserse natuur was het tijd om met eigen ogen te zien hoe de planten zich staande hebben gehouden

Cypripedium calceolus (Vrouwenschoentje) komt voor in het Alpengebied, Duitsland, Scandinavië en zelfs het Verenigd Koninkrijk, waar deze elke minuut van de dag met een camera worden bewaakt. De plant is vrijwel zeker één van de meest spectaculaire wilde orchideeën in Europa. Helaas is dit ook de reden dat de plant populair is in de illegale handel, met als resultaat dat Cypripedium calceolus op vrijwel alle plaatsen waar deze van nature voorkomt, met uitsterven wordt bedreigd. Zo ook in Zwitserland waar de Swiss Orchid Foundation, na een aantal vruchteloze pogingen om jonge planten uit te zetten in de natuur, contact zocht met Anthura. De specialistische kennis die Anthura in huis heeft voor het opkweken van Cypripedium zaailingen hielp bij het opkweken van ca. 3.000 volgroeide planten, afkomstig uit zaad van lokale wilde planten.

Herintroductie Cypripedium calceolus

Een jaar geleden, in juni 2018, markeerde het herplanten van deze volgroeide Cypripedium calceolus in de Zwitserse natuur het einde van een traject van ongeveer vier jaar. Dat is de tijd die nodig was om overleg te voeren met de verschillende kantons, zaadknollen te verzamelen, het verkrijgen van alle noodzakelijke in- en uitvoerdocumenten, het vaststellen van de juiste locaties en het opkweken van de planten. Nadat een groep van 15 vrijwilligers van Anthura, samen met mensen van de Swiss Orchid Foundation en de negen deelnemende kantons de orchideeën op in totaal 44 locaties hadden geplant, was de logische vraag hoe de planten zich zouden ontwikkelen.

Een jaar na dato

De zomer van 2018 was in Zwitserland erg warm en droog. Gedurende de hele zomer werden de planten, die allemaal op lastig toegankelijke en geheime plaatsen staan, verzorgd en besproeid door vrijwilligers. De winter daarentegen was koud en lang, pas helemaal aan het einde van de maand mei was de sneeuw op de meeste plaatsen gesmolten. Om met eigen ogen te zien of de planten deze extremen hebben overleefd, brachten een paar medewerkers van Anthura, waaronder projectleider Camiel de Jong, samen met mensen van de Swiss Orchid Foundation, een bezoek aan een aantal locaties.


Het gedroomde resultaat werd waarheid. Bij controle bleek dat ongeveer 85% van alle planten het afgelopen jaar hebben overleefd. Daarbij geven de planten ook nieuwe scheuten (10-15 cm) en zijn bloemknoppen zichtbaar. Op de lager gelegen locaties staan de planten volop in bloei. Op één locatie, waar letterlijk nog maar één oorspronkelijke plant stond, werden meer dan 170 bloemen geteld. Het is nu aan de planten om verder te groeien en zich uiteindelijk weer op natuurlijke wijze te vermeerderen. De locaties blijven uiteraard geheim.

Biodiversiteit

Het project heeft in Zwitserland veel media aandacht gehad en tuincentra en retailers aldaar hebben er artikelen aan gewijd in hun magazines of huis-aan-huis bladen. Zij bieden de door Anthura vermeerderde Cypripediums aan in de winkels en deze planten zijn daar populair. Doordat consumenten deze in de winkel kopen, dragen zij een klein beetje bij aan de biodiversiteit. Naast de herintroductie van de planten zelf, is het feit dat de illegale handel schaakmat is gezet vrijwel net zo belangrijk voor het slagen van dit succesvolle project.