Winnaar Plantum Duurzaamheidsprijs 2018

Anthura zet zich in voor biodiversiteit in Zwitserland

Cypripedium calceolus is een van nature in het wild voorkomende orchidee in Zwitserland. Het is één van de meest spectaculaire wilde Europese orchideeën. Helaas heeft dit een keerzijde: hierdoor is de plant ook populair in de illegale handel ondanks de zware straffen die hier op staan.

Cypripedium

Cypripedium is ook wel bekend als vrouwenschoentje en is verwant aan het (tropische) Venusschoentje, een plant die als kamerplant voorkomt. In Zwitserland komt het Vrouwenschoentje voor in bossen, maar ook op bergweiden. In tegenstelling tot hun tropische verwanten verdragen vrouwenschoentjes extreme kou en hebben deze ook nodig in hun jaarlijkse groeicyclus.

Samen met The Swiss Orchid Foundation

The Swiss Orchid Foundation heeft in eerdere projecten al samengewerkt met hobbyisten om jonge plantjes uit te zetten in het wild. Doordat dit soort plantjes zeer kwetsbaar zijn in hun eerste levensstadium en specialistische kennis is vereist, overleefden de plantjes dit doorgaans niet. Anthura is de expert op het gebied van vermeerdering en veredeling van orchideeën en heeft ook specialistische kennis in huis voor het opkweken van Cypripedium zaailingen. Anthura zet immers al vele jaren Cypripediums in de markt onder de merknaam Garden Orchid, met als doel de consument te laten genieten van deze bijzondere winterharde orchidee in haar eigen tuin. Daarom heeft de Swiss Orchid Foundation de hulp van Anthura gezocht bij het opkweken van planten afkomstig van zaad van wilde Cypripediums en zijn hieruit 3.000 volgroeide planten ontstaan.

Positieve bijdrage aan de biodiversiteit

Eind juni is een team van vrijwilligers van Anthura in samenwerking met de The Swiss Orchid Foundation deze 3.000 Cypripediums gaan terugplanten in de Zwitserse natuur. De planten zijn op 44 verschillende locaties in Zwitserland herplant. Het team van vrijwilligers heeft meegeholpen om de Cypripediums op geheime locaties in het Chasseral Regional Park en Gantrisch Nature Park aan te planten. Met het opnieuw aanplanten van de Cypripedium hoopt Anthura op een positieve manier bij te dragen aan de instandhouding van de biodiversiteit.

Plantum Duurzaamheidsprijs 2018

Met de herintroductie van Cypripedium in de Zwiterse natuur heeft Anthura de Plantum Duurzaamheidsprijs 2018 in de wacht gesleept. Alle medewerkers zijn trots op het winnen van deze prijs. Het is ook een mooie kroon op het 80-jarige jubileum dat Anthura dit jaar viert.